Καταστατικό Συλλόγου

IMG_7297.JPG

 

Αίτηση Υποψηφιότητας γιά ΕΚλογές.

Το καταστατικό μας είναι το πλέον επικαιροποιημένο και σύγχρονο καταστατικό που μπορεί να έχει ένας σύλλογος τέτοιας μορφής.
Λαμβάνει υπόψη του πολλαπλές παραμέτρους και ζητήματα που μπορούν και απασχολούν ένα σύλλογο.
Επίσης ενσωματώνει γιά πρώτη φορά άρθρα που εστερνίζονται και υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους επικοινωνίας και λειτουργιών.
Βασικά άρθρα του καταστατικού είναι μεταξύ των άλλων και αυτά που αφορούν την ίδρυση και τον σκοπό του Συλλόγου μας:

Άρθρο Σύστασης, Έδρας

• Συνίσταται Σύλλογος με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΚΩ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΊΩΝ, «Θ.Κολοκοτρώνης»”
• II. Έδρα του Συλλόγου ορίζεται η Κως.

Άρθρο Σκοπός
Σκοποί του Συλλόγου είναι:

Ι. Πρωταρχικός στόχος είναι η Προστασία των Παραδόσεων Πάσης Φύσεως του Ελληνικού Έθνους, και των εθίμων.

Επίσης κάθε κοινωνικής δραστηριότητας που κατά τις επικρατούσες κάθε φορά αντιλήψεις κρίνονται επωφελείς και άξιες προστασίας και δεν αντιτίθονται προς τα ήθη και τις παραδόσεις αυτές.

ΙI. Η καλλιέργεια και αναπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και γενικώς μεταξύ των μελών μας και των λοιπών κατοίκων της νήσου Κω.

ΙII. Η διενέργεια κάθε είδους εκδηλώσεων και δράσεων που προάγουν / προωθούν / αναδεικνύουν την παράδοση μας, τον πολιτισμό, την επιστήμη, και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών και των μελών της κοινωνίας γενικότερα.

IV. Η συνεργασία με ιδιωτικούς, δημοτικούς, κρατικούς ή ευρωπαϊκούς ή άλλους διεθνείς φορείς σε θέματα που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες και σκοπούς του Συλλόγου.

V. Η διαφώτιση της κοινής γνώμης για θέματα που την αφορούν και έχουν σχέση με τους σκοπούς του Συλλόγου.

VI. Η συνειδητοποίηση και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την επαρχία Κω και η προώθηση προτάσεων για την επίλυση των ανωτέρων προβλημάτων.

VII. Δράσεις ανάδειξης παραδοσιακών προϊόντων του τόπου καταγωγής ή και του τόπου διαμονής των μελών μας.

Άρθρο – Όργανα του Συλλόγου

α. Γενική Συνέλευση των μελών αυτού.
β. Το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού.
γ. Η Επιτροπή Ελέγχου του Ταμείου.

Άρθρο Μέλη Κατηγορίες – Προυποθέσεις

Ι. Τα μέλη του Σύλλογου διακρίνονται σε ( Προυποθέσεις ):

1. Τακτικά : Ατομα που έχουν άμεση καταγωγή ή έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο, και είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κω!

2. Εκτακτα / Προσωρινά:
• Ατομα που έχουν άμεση καταγωγή ή έλκουν την καταγωγή τους από την Πελοπόννησο,και
• Είναι προσωρινοί ή ήταν μονιμοι κάτοικοι της επαρχίας Κω και

3.Αρωγά Μέλη:
•Ειναι μέλη με διαθεση προσφοράς σε τακτικές και λοιπές ενεργειες λειτουργικές του συλλόγου. Δεν οφείλουν οικονομικής συνδρομής

4. Επίτιμα Μέλη:
·Αυτά είναι πρόσωπα που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στο Σύλλογο, στην πολιτική, στην κοινωνία.

II. Τα μέλη του Σύλλογου πρέπει να έχουν ικανότητα για δικαιοπραξία.

III. Δεν μπορεί να είναι μέλος του Σύλλογου αυτός που στερήθηκε το δικαίωμα να ιδρύει ελεύθερα συνεταιρισμό ή ένωση προσώπων, καθώς και αυτός που με απόφαση Αρχής έχει στερηθεί την σχετική του ικανότητα.
Επίσης δεν μπορεί να είναι μέλος και η ιδιότητά του αυτή παύεται άμεσα ή αναστέλλεται αντίστοιχα αν τυγχάνει καταδικασμένος γιά κακουργηματική πράξη ή υπόλογος αυτής και μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης από την αρμόδια δικαστική ή άλλη αρχή…

IV. Η ιδιότητα μέλους είναι προσωποπαγής και αποκτάται από την ημέρα της εγγραφής στα Μητρώα του Σύλλογου.

VII. Απαραίτητη επίσης και αυτονόητη προϋπόθεση γιά να είναι κάποιος μέλος ( αφορά τακτικό ή έκτακτο μέλος ) του Συλλόγου και ειδικα αν επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος του Δ.Σ, είναι να είναι Ελληνας πολίτης με Ελληνική και Πελοποννησιακή καταγωγή / ρίζα και απαραίτητα να εστερνίζεται τα ιδεώδη και τις πεποιθήσεις του Συλλόγου.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι μέλος. δεν πληρει ή με ενέργειές του καταστρατηγεί την παρουσα προϋπόθεση ( σε ό,ποιο σκέλος της ) διαγράφεται άμεσα από τον Σύλλογο.

Αν επιθυμεί μπορεί να παραμείνει ως αρωγό μέλος με σύμφωνη απόφαση του Δ.Σ.
Σε περίπτωση που έχει θέση στο Δ.Σ. ( απο εκλογή). αυτόματα εκπίπτει της θέσης του και αναλαμβανει ο πρώτος αναπληρωματικός ή συγκαλείται γενική συν/ση προκειμένου να εκλέξει συμπληρωματικο μέλος.

Άρθρο – Πόροι του Σύλλογου

Πόροι του Σύλλογου θεωρούνται :
α. Οι τακτικές ετήσιες συνδρομές των μελών
β. Έκτακτες συνδρομές των μελών.
γ. Τα έσοδα από τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και την εν γένει πασης φύσεως νόμιμη οικονομική δραστηριότητα του Συλλόγου.
δ. Οι δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες προς το Σύλλογο.
Ο Σύλλογος δέχεται επίσης ο,ποιαδήποτε πρόσθετη εισφορά μέλους του ή μη, εφόσον αυτή δεν συνεπάγεται δέσμευση στη λειτουργία και τις διατάξεις του Συλλόγου και δεν αντιβαίνει στους όρους του παρόντος καταστατικού.
Τα έσοδα και οι πόροι του Συλλόγου μπορούν να κατατίθονται από τρίτους και ηλεκτρονικά μεσω νόμιμων τρόπων κατάθεσης.

Άρθρο – Σφραγίδα Σήμα

I. Ο Σύλλογος έχει σφραγίδα στρογγυλή που φέρει το έτος Ιδρυσης, στη μέση το έφιππο άγαλμα του Θ.Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην Κω και αποτελεί τη Δωρεά των Πελοποννησίων στο Δήμο της Κω και στους Κώους, περικλυόμενο από κύκλο και περιφερειακά την επωνυμία του Συλλόγου και αυτά περικλυόμενα από κύκλο περιμετρικά.
Επίσης στο εσωτερικο του αριστερά φέρει την Δοξασμένη Ελληνική Σημαία / Λαβαρο με το Σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως, τον Σταυρό.

Το καταστατικό μας μεταξύ των άλλων αποτελειται συνολικά απο 30 άρθρα διαδικαστικής κυρίως φύσεως, επιλύοντας ζητήματα λειτουργικά και διαχειριστικά.
Το καταστατικό είναι στη διάθεση των εγγεγραμμένων τακτικών μελών προς ενημέρωσή τους.

Σχολιάστε