«Λευκές Νύχτες» ή «Λευκή Ημέρα Γιορτής»για Όλους; Σκέψη-Θέση-Πρόταση

Η «Λευκή Νύχτα», ειναι έθιμο – γιορτή των βορείων χωρών. Οι «λευκές νύχτες» είναι ορατές σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60° και 66°, δηλαδή στα εξωτερικά όρια των αρκτικών κύκλων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα – αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό, ώστε δραστηριότητες σαν το διάβασμα να είναι εφικτές χωρίς επιπλέον φωτισμό ( πηγή: wikipedia).

Λιμάνι της Κω την 23.jpg
Λευκή Νύχτα την 23η Σεπτέμβρη στην Κω

Γιατί να γιορτάζεται στην Ελλάδα;

«Οι «Λευκές Νύχτες » δεν αποτελούν τυχαίες ή μεμονωμένες δράσεις. Έχουν σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, επισπεύδοντας την εξόντωση του μικρού και μεσαίου λιανικού εμπορίου και την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια λίγων ,κατεδαφίζοντας παράλληλα ότι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα χρόνια των μνημονίων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στο όνομα της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, ξεκίνησε μεμονωμένα και σποραδικά η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, η οποία και τελικά θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η ψήφιση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ και η έγκριση της εφαρμογής της « Λευκής Νύχτας » δυστυχώς καταδεικνύει την εμπέδωση των μνημονιακών πολιτικών και την υποταγή των μνημονιακών κομμάτων στις επιταγές των ‘’θεσμών’’ σε όποια βαθμίδα της πολιτειακής εξουσίας βρίσκονται: από το κοινοβούλιο έως τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Η σημερινή … « λευκή νύχτα» οδηγεί σε μαύρη εργασία τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροκαταστηματάρχες και δίνει ένα ακόμα χτύπημα στην ήδη χειμαζόμενη από τα μνημόνια κοινωνία και γι’ αυτό είναι καταδικαστέα.»
( δηλώσεις kathimerini.gr, 14.2.2018: Δέσποινα Χαραλαμπίδου,επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΙΖ.ΑΡ.ΕΝ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ).

Σε μια υγιή οικονομία και αγορά, οι λευκές νύχτες είναι μόνο αυτές με πανσέληνο και φυσικά χωρίς βρυκόλακες και λυκανθρώπους.

«Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως.» ( η νύχτα είναι των κλεφτών, και το φως είναι της αλήθειας – Ευριπίδης, 480-406 π.Χ.,– Ιφιγένεια εν Ταύροις. )

Η μέριμνα όλων οφείλει να στοχεύει σε «Λευκές» ημέρες.
Αν ο σκοπός είναι μόνο καταναλωτικός, τότε είναι απαράδεκτος σαν δράση. Στην εποχή της ξενόφερτης και τεχνητά επιβαλλόμενης κρίσης, οι καταναλωτικές δράσεις ενισχύουν την άσχημη ψυχολογία του πολίτη, αναδεικνύοντας την αγοραστική αδυναμία του.

«Ενα στρεβλό σύστημα δεν το ενισχύεις, προσπαθείς να το ισορροπήσεις.»

Αν ο σκοπός περιλαμβάνεικαι την χαλάρωση απο την καθημερινότητα και διασκέδαση του Πολίτη, τότε να γίνει με γνώμονα τις Ελληνικές συνήθειες.

Πώς; Με τον ίδιο τρόπο, αλλά την Ημέρα,

Πότε; Να καθιερωθεί μια αντίστοιχη ημέρα όπου θα κηρυχθεί και επίσημα αργία ή με ωράριο ημι-αργίας. Και βέβαια οπωσδήποτε Ποτέ την Κυριακή, όπως έλεγε και η Μελίνα.
Η Κυριακή είναι ταγμένη βάση της 3ης Θείας Εντολής της Ορθοδοξίας, στην δόξα του Κυρίου ημών Χριστού και οφείλουμε Ολοι, πιστοί ή όχι να την σεβόμαστε.
Για τους άλλους, είναι η μοναδική ημέρα που δικαιούνται να ξεκουραστούν, να ανακτήσουν δυνάμεις για την επομένη ημέρα εργασίας και όλη την εβδομάδα, με ή χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους.

Προτείνω απο αυτό το βήμα μια απο τις ημέρες της ισημερίας.
Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.
Και οι δύο ημέρες είναι ιδανικές, η 2η ταιριάζει ιδεολογικά και με το υπάρχον δρώμενο! Τα δρώμενα θα είναι μικρότερης έκτασης αλλά πολλαπλά, σε μεγαλύτερη διαμετρικά χωρικά εμβέλεια Τα δρώμενα θα γίνονται με παραδοσικά εδεσματα και μουσική, με την συνδρομή των επιχειρηματιών, των συλλόγων και των κατοίκων κάθε κοινότητας, – διασκορπισμένα στις πλατείες Ολου του νησιού – και όχι περιορισμένα στα όρια μιας πλατείας ή της πόλης. Επίσης θα μπορεί να είναι ενταγμένα στα Καλοκαιρινά ή να ανοίγουν εορταστικά, τα Χειμερινά Ιπποκράτεια.

Αντί να είμαστε οι Ουραγοί διοργάνωσης εκδηλώσεων, ας είμαστε οι Πρωτοπόροι θεσπιστές τους, για καθιέρωσή τους τοπικά, αποτελώντας τον φανό για καθιέρωση πανελλαδικά, της δράσης.

Λέμε Οχι στις Λευκές Νύχτες, γιατί θέλουμε καλύτερες, Ευτυχισμένες «Λευκές Ημέρες Γιορτής!» για Όλους.

Δημ.Κ.Καραματζιάνης
Καθηγητής Φυσικής-Πληροφορικής
Πρόεδρος Εν Κω Πελοποννησίων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s